İBB - 2010 Yılı Telif ve Tercüme Ücret Tarifesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Türk tiyatrosuna yeni eserler kazandırmak, yazarları desteklemek için telif ücretlerinde yeni düzenleme yaptı. İBB Meclisi'ne sunulan İBB Tiyatrolar Müdürlüğü'nün "2010 yılı telif ve tercüme ücret tarifesi" kabul edildi. Yeni düzenlemeye göre, yerli ve yabancı roman, hikâye gibi edebi eserlere, müzikal oyunlara, çeviri ve uyarlamalara, hâsılatın %10 ila %35 oranında telif ücreti verilecek.

İBB'den yapılan yazılı açıklamada, yeni eserlerin kazandırılması ve yazarların desteklenmesi amacıyla sanatçıların telif ücretlerine yeni düzenleme getirildiği ifade edildi. Düzenlemeye göre, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser sahiplerine, uyarlayıcılarına, çevirmenlerine, müzik eserlerinin bestecilerine oyunun toplam hâsılatı üzerinden telif hakkı ödenecek.

Ayrıca, yerli ve yabancı roman, hikâye gibi edebi eserlere, müzikal oyunlara, çeviri ve uyarlamalara, hâsılatın %10 ila %35 oranında telif ücreti verilecek. Açıklamada, yeni düzenlemeyle gelecek nesillere kalıcı eserler bırakılabilmesi, yerli ve yabancı drama edebiyatın desteklenmesi ve geliştirilmesi, Türkçe dilinin güçlendirilmesi, yeni tiyatro eserlerinin kazanılması hedeflendiği belirtildi.

Kabul edilen teklifin bazı maddeleri şöyle;

Konusu ve içeriği yerli olan oyun metinlerinin yazarın hayatta olmaması halinde yasal mirasçısı ya da mirasçılarına hasılasın yüzde 35'ine kadar telif ücreti olarak ödenecek.

Yabancı menşeli oyun metinlerinin yazarına, çevirmenine eğer hayatta değillerse yazarın ve çevirmenin mirasçısı ya ela mirasçılarına, müsaade alındığına ve maddi bakımdan bir anlaşamaya varıldığına dair usulüne uygun bir sözleşme yapılması halinde hasılatın % 30'una kadar telif ücreti ödenecek, bu teklif yüzde 15 yazara, yüzde 15 çevirmene eşit olarak paylaştırılacak.

Koruma süresi bitmiş yerli müzikli oyunlar için bestecisine ve eğer varsa söz yazarına bayatta değillerse mirasçısına ya da mirasçılarına müsaade alındığına ve maddî bakımdan bir anlaşmaya varıldığına dair usulüne uygun bir sözleşme yapılması halinde besteciye ve eğer varsa şarkı sözü yazarına hasılatın %15 'ine kadar telif ücreti olarak ödenebilir. (CİHAN)