03 Mart 2007 - SMART Projesi

Avrupa'daki Dil Engelleri Azalacak
Yeni Dillerarası Araştırma Projesi Avrupa'daki Dil Engellerini Aşabilir. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Xerox’un Avrupa Araştırma Merkezi tarafından yürütülen SMART projesine, Avrupalıların yarısından fazlasının sadece kendi dillerinde iletişim kurabildikleri ve varolan belge çevirisi hizmetlerinin gramer kurallarına harfiyen uyulsa da her zaman kesin sonuçlar üretemediği gerçeğini ortaya koyan bir araştırma sonucunda başlanmıştır.

Southampton Üniversitesi Elektronik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümünden proje ortağı Dr Craig Saunders “Geçmişte makine çevirisi ile ilgili bir çok makine öğrenim tekniği uygulamaları olmuştur” diyor. “Bu proje, geleneksel yöntemleri geliştirmeyi hedeflemekte ve ayrıca bu alanda büyük potansiyel gösteren yapısal tahminler için makine öğrenimi hakkındaki en son gelişmeleri uygulamaktadır.”

3 yıllık bir süre zarfında SMART, İngilizce, Fransızca, İspanyolca ve Slovakça yoluyla modern makine öğrenimi tekniklerini üç kullanıcı tipi senaryosuna göre uygulamayı planlıyor.

İlk kullanıcı senaryosunun odağında profesyonel çeviri işinde olanlar bulunuyor ve verimliliği artırmak için yeni teknolojilerin potansiyel faydalarından yararlanılması amaçlanıyor.

İkinci senaryo, mevcut teknik belgelerden farklı bir dilde iletişim sağlayarak müşterilere telefon aracılığıyla destek hizmeti veren teknisyenlerin işleri üzerine kurulu.

Üçüncü senaryo ise kullanıcıların kısıtlı bilgileri olan dillerde de çok dilli Wikipedia'nın bazı kısımlarına erişebilmelerini sağlamayı hedefliyor.

“Bu, yeni makine öğrenim tekniklerinin bu şekilde ilk kullanımı. Xerox birçok dil üzerinde çalışıyor ve diller arası bilgi erişimi bu bağlamda çok faydalı olacağa benziyor; bir dilde yazılmış belgeyi verip bir diğer dile çevrilmiş olarak geri alma olasılığı birçok uygulamada oldukça yararlı olacak.” diyor.

SMART’ın diğer proje ortakları şunlar:
Amebis d.o.o., Celer Soluciones S.L., Jozef Stefan Institute, National Research Council Canada, University of Bristol, University of Helsinki, Università degli Studi di Milano and University College London. Çeviren: Merve Ilgın Kaynak: http://www.ecs.soton.ac.uk/about/news/1208