22 Mart 2007 - 1. Uluslararası Türkçe Çevirmenleri Kongresi

1. Uluslararası Türkçe Çevirmenleri Kongresi & Çeviri Destek Projesi TEDA
Türkiye 2008 Frankfurt Kitap Fuarı’nda Konuk Ülke Oluyor

Protokol İmza Töreni Ankara’da ve Frankfurt’ta yapıldı.

Türkiye, 2008 Frankfurt Kitap Fuarı’nın Konuk Ülkesi olacak. Konuya ilişkin protokol bugün T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ile Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Juergen Boos arasında bugün Frankfurt’ta ve daha önce 26 Eylül’de Ankara’da imzalandı.

İmza töreninde yaptığı konuşmada Frankfurt Kitap Fuarı Direktörü Juergen Boos, Almanya ile Türkiye arasında yüzyıllardır var olan bağların yanı sıra iki ülke arasında özellikle yakın bir geçmişte daha güçlü ilişkiler kurulmuş olmasından dolayı Türkiye’nin de uzun Konuk Ülke Listesi’ne adını eklemesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti. Boos, Almanya’da Türk kökenli iki buçuk milyon insanın yaşadığını ve 21. Yüzyılın çok kültürlü toplumunun bir yansıması olarak kendine has bir Alman-Türk Edebiyatı oluştuğunu belirtti. Bu olağanüstü bağlara rağmen gerek çağdaş Alman Edebiyatının Türkiye’de, gerekse Türk Edebiyatının Almanya’da yaygın olarak tanınmadığına dikkat çeken Boos, Konuk Ülke sunumunun Türk ve uluslararası yayıncılık şirketleri arasında telif ve lisans anlaşmaları yapılması için yeni olanaklar sunacağını kaydetti.

Bakan Atilla Koç yaptığı konuşmada Türkiye’nin sahip olduğu zengin kültürel birikimi vurgulayarak, Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi’nde bulunan İbn-i Sina El Yazması Koleksiyonu“nun UNESCO tarafından dünya belleği olarak kabul edilmesinin bunun açık bir kanıtı olduğunu ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılması için başlatılan müzakere sürecinin, bu kültürel ve sanatsal zenginliklerin yurtdışında tanıtılması için yeni bir atılım fırsatı verdiğini belirtti. Juergen Boos da, Türkiye’nin Konuk Ülke katılımının, Birliğe üye olmaya aday Türkiye’nin tarihi, kültürü ve toplumsal yapısı hakkında kapsamlı bilgi sağlanmasına katkıda bulunabileceğine dikkat çekti.

Frankfurt’ta sunulacak Konuk Ülke Programına hazırlık çalışmaları çerçevesinde Türk yayın sektörünün modernizasyonu çalışmalarına şimdiden başlanmıştır. Kamu yayıncılığı yeniden şekillendirilmiş, Türk Kültür, Sanat ve Edebiyatının tanıtılmasına yönelik TEDA Projesi 2005 yılında uygulamaya geçirilmiştir. Telif ajanslarından oluşan uluslararası bir ağın, Türk Edebiyatını yurtdışında tanıtması ve telif ticaretini desteklemesi beklenmektedir. Çeviri destek programı 2006 yılında sürdürülmüştür; 2007 yılının ilkbaharında 1. Uluslararası Türkçe Çevirmenleri Kongresi’nin yapılması planlanmaktadır. Aynı şekilde, daha büyük önem gösterilmeye başlanan fikri mülkiyetin korunmasına yönelik düzenlemeler sayesinde korsan yayıncılık durdurulabilmiştir. Kütüphanelerin modernizasyonuna yönelik çok sayıda program da uygulanmaktadır.

“Frankfurt Kitap Fuarı, yayıncılık sektörünün değişik dallarında, büyük aktörlerin yer aldığı bir dünya fuarıdır. Türkiye ise, gerek insanlık tarihinde oynadığı rol, gerekse bulunduğu coğrafi konumu itibariyle kültürler arası bir köprü görevi görmektedir.” diyen Bakan Koç, Konuk Ülke Programı kapsamında yürütülecek tüm etkinliklerin 2008 yılından sonra da etki bırakacak şekilde planlandığını söyledi. Juergen Boos “Frankfurt Kitap Fuarı bir ticaret merkezidir. Ancak ticaret platformu olduğu kadar, bir kültür platformu ve sosyo-politik tartışmaların da yapıldığı bir yerdir. Çünkü içerikleri daima oluştukları toplumsal ve sosyal çerçeveyi yansıtmakta veya bu çerçeve doğrudan tartışma konusunu oluşturmaktadır. 20 yıllık tecrübeye dayanan Konuk Ülke uygulamasına tanık olan Türkiye, Almanya’nın ve kitap dünyasının dışına taşacak ilgi ve dikkati üzerine çekeceğinden emin olabilir.“ dedi.

Frankfurt için Türk organizatörler, seminerler ve atölye çalışmalarını içeren kapsamlı ve profesyonel bir sunum planlamaktalar. Kitap sergileri, imza günleri, konserler, film ve tiyatro gösterimleri de düzenlenecek etkinlikler arasında yer alıyor. Çerçeve program, Frankfurt’un yanı sıra Almanya’nın diğer kentlerinde de uygulanacak. Türkiye Frankfurt Kitap Fuarı’nda Konuk Ülke sunumu ile ilgili www.fbf2008turkey.com web sayfasını öngörülen süreden daha da önce hayata geçirdi.

Türkiye’de yılda ortalama 27.000 çeşit kitap yayımlanmaktadır. 1987 yılından bu yana Frankfurt Kitap Fuarı’na katılan Türkiye bu yıl 450 m² ile temsil edilmektedir. Telif Ajansları Merkezi’nde 8 ajansın yanı sıra Türkiye’den 10 bireysel katılımcı yer almakta, Ulusal Standta ise ülke 210 yayınevi ile temsil edilmektedir.


Ankara, 26.9.2006
Frankfurt, 6.10.2006

Frankfurt Kitap Fuarı 111 ülkeden 7.000’den fazla katılımcı ile dünyanın en büyük Kitap Fuarıdır. Bu yıl 4-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Fuarın Konuk Ülkesi Hindistan’dır. Konuk Ülke uygulamasına önümüzdeki yıl Katalan Bölgesi ile devam edilecektir. Frankfurt Kitap Fuarı bunun yanı sıra Alman yayıncıların sayısı 25’i aşan uluslararası kitap fuarına katılımını organize etmektedir ve Güney Afrika’daki Cape Town Kitap Fuarı’nın kurucu ortağıdır. Yayıncılık branşında dünyanın en çok ziyaret edilen portalı Frankfurt Kitap Fuarı’nın www.book-fair.com web adresidir. Frankfurt Kitap Fuarı, Alman Kitapçılar ve Yayıncılar Birliği’nin bir alt kuruluşudur.

İrtibat:

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü,
Tel.:
+90 312 231 54 50, Faks: +90 312 231 50 36,
E-Mail: yayimlar@kultur.gov.tr, www.fbf2008turkey.com

Frankfurt Kitap Fuarı, Konuk Ülke Koordinasyonu, Ruth Kumpmann,
Tel.: +49 (0) 69 2102-129, Faks: +49 (0) 69 2102-227;
kumpmann@book-fair.com

Frankfurt Kitap Fuarı, Basın & Kurumsal İlişkiler, Caroline Vogel.

Tel. +49 (0) 69 2102-165, Faks: +49 (0) 69 2102-227;
vogel@book-fair.com



Sözlük
Tercüme
Çeviri