Kültürlerarası İletişim Ve Küreselleşme
Günümüz devlet, kurum ve şirketleri küresel bir senaryoyla giderek daha fazla ilgileniyorlar. Artık sınırlar ya da uzaklıklar insanları kısıtlamıyor ve küreselleşme kiminle, nerede ve neden iş yaptığımızda önemli değişikliklere sebep oluyor. İşçilerden patronlara ve tedarikçilere kadar, bu organizasyonların işlemesini sağlayan kişiler, gitgide yabancı ülkelerdeki uzak yerlerden ya da zengin bir kültürel geçmiş karışımından gelen insanlar olmaktadır. Etkili ve net bir kültürlerarası iletişim ihtiyacı ise günümüz küreselleşmiş iş dünyasında başarıyı korumak için gün geçtikçe daha da hayati bir önem taşır hale gelmektedir.
Peki kültürlerarası iletişim nedir? Aslına bakarsanız, bunun pek çok anlamı var; fakat kültürlerarası iletişim, esas olarak, farklı kültürel/ulusal geçmişlere sahip insanların birlikte çalışmak ya da iletişim kurmak için nasıl çabaladıklarıyla ilgilenir. Temel çatısını oluşturmak için, kültürel antropoloji, sosyoloji ve iş idaresi gibi akademik bilim alanlarından yararlanır. Hall, Hofstede ve Trompenaars, kültürlerarası iletişim konusunda uzmanlaşan önemli akademisyenlerdir. Temelinde, kültürlerarası iletişimin amaçları farklı kültürlerden insanların nasıl davrandığı, düşündüğü ya da neler yaptığını anlamak ve ortaya koymaktır. Bunun bir kez farkına varıldığında, kültürlerarası farklılıkların üstesinden gelmek ve daha iyi bir iş ortamı sağlamak olanaklı hale gelir.
Küreselleşmiş iş ve organizasyon bağlamı içinde, kültürlerarası iletişim, insanların (sözlü ya da yazılı) nasıl iletişim kurduklarıyla, nasıl idare ettikleriyle, birlikte nasıl çalıştıklarıyla, birbirlerinin sınırlarına nasıl yaklaştıklarıyla, nasıl uzlaştıkları, buluştukları, selamlaştıkları, ilişki kurduklarıyla ilgilenir. Bu konular giderek iki yerde daha geçerli hale geliyor: 1) birçok kültürden insanın bir arada çalıştığı iş yerlerinde 2) yurtdışında başarılı bir şekilde ticaret yapmak isteyen işyerlerinde. İki durumda da, eğer kişiler en iyi nasıl anlaşılır ve iş yapılır bilmiyorlarsa, bu, kötü performansa ve iş kayıplarına neden olabilir. Kültürlerarası iletişim farklılıklarını, biçimlerini, görgü kurallarını, protokol ve iletişim tarzlarını iyi anlamak, iş amaçlarına ulaşma olasılığını kesinlikle arttırır.
Sonuçta, bugün kültürlerarası iletişim, giderek daha da fazla rekabete dayanan bir hal almakta. Peki bunun nedeni nedir? Günümüz iş dünyasının oldukça rekabetçi olduğu ve hızla değiştiği herkes tarafından bilinen bir gerçektir. İnsanlar işlerini doğru yapmalı, daha ilk seferinde doğru yapmalıdırlar. Biri yeni bir tedarikçi arıyor, sunum yapıyor ya da bir anlaşma üzerinde uzlaşmaya çalışıyorsa kültürlerarası iletişim bu noktada çok önemli bir rol üstlenir ve üstlenecektir. Bu, nasıl anlaşıldığımız kadar bir kültür içinde etkili iletişim kurma becerimizi de etkiler.
Küreselleşmiş dünya ekonomisinde çalışmanın kişiler ve kurumlar üzerinde olumlu bir etkisi olduğu ortadadır. İnsanlar içinde bulundukları kutunun dışında düşünmeye zorlandıkça yaratıcı güçlerini geliştirir ve bir şeyler yapmanın yeni yollarını öğrenirler. Sonuç olarak, kültürlerarası iletişim becerisine olan ihtiyaç gün gibi ortadadır -hepimiz dışa bağlı bir küresel ekonominin içinde çalışmaktayız- ve bu yüzden diğer kültürlerden insanlarla iyi ilişkiler kurmak önemlidir. Bu durum, bizi daha iyi bir iş yaşantısına götürecektir.